tErbaEk !!

~♥~kOnfLik ! kOnFLik !~♥~

Assalamualaikum and selamat maju jaya semua…

Emm Alhamdulillah…baru selesai jwb 2 paper killer…huhu~ lega tak terkate walaupun jawab ntah pape…akhirnya terlepas jua bebanan…alhamdulillah~Hari ni merapu sket sal prinsip hidup…semua org ade prinsip kan??mesti banyak kan prnsip hidup msg2?? So ak jua tak terkecuali ade prinsip hidup walaupun hdup caca marba hehe..

Tapi nk ckp satu je prinsip…gini prinsip nye..

“bila terjadinya sesuatu peristiwa maka jangan menuding jari pd org len…tapi tuding jari pada diri sendiri…mesti ada silapnya pada diri kita…dan paling penting tengok hubungan kita dengan Tuhan pencipta alam…semua ni UJIAN nak uji keimanan kite”

Persoalannya di sini senang ke nak menyalahkan diri sendiri walhal terang dan nyata salah orang lain??secara kasarnya nampak orang len yang salah tapi tersirat nya kita turut boleh dipersalahkan…macam mne ea nak dispute diri kite??penah tak korang rase macam tu??

Dalam hidup kita berhadapan dengan bermacam konflik…dengan kawan2…dengan cikgu….dengan rumate…dengan kekasih and spe2 jua la…sejauh mana kekuatan kite berhadapan dengan semua ni?? Erm susah kan…nak2 la tengah2 musim exam ni kan gado2 lak ngan buahati pengarang jantung…aiseh sabo je le ye….kalo tak kuat maunye hancur lebur paper yang nak dijawabnye…yela..yang tersayang kan…wat hal lak time2 nak exam ni….memang la pada mula nya kite pencetus tapi dia pulak lebih2…and kita pulak jadi lebih2 pk…ha macam mane tu?? Gado oke lagi ce kalo kena tinggal time2 exam…pergh~ sangat hebat UJIAN itu…mau 44 hari44 malam meraung tak belagu…emm tapi mana lagi penting???cinta atau cita2??haruslah cita2…kejo dulu cita2 tu…lupekan cinta tu dulu…

Erm persoalannye cmne ea nak menuding jari pd diri sendiri??berat kan???emm tapi tu la yang aku salu wat…entah la nape…tapi macam tu la…bagi meredakan kesakitan…saket jugak tapi sekurang2 nya dapat memaafkan si dia bila kita letakkan salah tu pada diri kita…bagi aku bila berlakunya sesuatu konflik pasti ada hikmahnya…kte kena cek balik nape dia nya berlaku…apa yang kita kena cek??

1.  Ada x kite wat salah yang same kat orang tu??
2.  Ada x kite wat salah kat org len sebelum2 ni??
3.  Erm sejauh mane hubungan kita dengan ALLAH??ada tak kita leka dengan dunia??
4.  Atau mungkin satu hari kita akan wat kesalahan yang same nanti…

Erm…nape kena pk mcm tu??sebab nya…ingat x satu pepatah ni…buat baik dibalas baik buat jahat dibalas jahat…ALLAH tu kan maha Adil…kadang2 balasan atas perbuatan kita tu serta-merta je boleh dapat kat dunia ni…lagi ok la kalau dapat balasan di dunia…tu tandanya ALLAH sayang kita…nak bagi kita ingat DIA…erm sebab tu kena tengok hubungan kita ngan DIA camane??bape banyak kali kite tinggal solat??bape banyak kali kita baca Quran??bape banyak kali kite menangis kerana rindu pada-NYA??bila DIA turunkan ujian pada kita maka tandanya DIA SAYANG kita…dia nak bagi peringatan kat kita….ALLAH tu MAHA PENYAYANG lagi MAHA PENGAMPUN….

Tapi…………….kalau takde semua tu mungkin la kite berpotensi untuk buat kesalahan yang sama pada masa akan datang….yakin kan ALLAH tu MAHA ADIL??jadi jangan terlalu kecewa….jangan terlalu menuding jari…insha-allah biar DIA membalasnya….andai benar kita salah maka kita kan terima balasan tapi kalau dia yang bersalah insha-allah dia juga akan terima balasannya….kita???hanya mendoakan yang terbaik untuk semua di sekeliling kita…erm tapi tak mudah kan nak buat macam ni??mesti timbul gak nak menyalahkan orang len….lumrah kan manusia macam tu…tapi sebaiknya cuba lah…insha-allah ada bahagianya di sebalik sebuah penderitaan…

Erm…moge korang mampu mengikut prinsip ni…kalau nak la kan…insha-allah aman dunia…tapi kena kuatkan hati sebab pastinya rasa tu akan meremukkan hati korang…oke tq kalau sudi bace…semoge mendapat input dan outputnya….tata~SEKIAN~

::AKUSYGKMU::

3 comments:

duniapadamataaku said...

suka post ni. :)

amirul afzan said...

hebat... blaja mane ni???

ciK nAzyFaH said...

duniApadamataku : TQ
amirul : erm blaja dr persekitaran..